Moeite met het huishouden?

Het huishouden kan soms best zwaar zijn. Misschien lukken bepaalde klusjes niet meer zo goed. Heeft u moeite met schoonmaken, boodschappen doen, koken, u zelf of uw kinderen verzorgen? Bent u op zoek naar hulp bij het huishouden? Lees hier meer over mogelijke oplossingen.

Om uw situatie te verbeteren is het belangrijk om eerst na te gaan wat wel goed gaat en waar u hulp bij nodig heeft.

  • Welke klussen kosten u moeite en wat gaat nog wel goed?
  • Welke klussen zijn echt noodzakelijk? En welke daarvan kosten u meer moeite?
  • Kan het misschien op een andere manier? Kunt u bijvoorbeeld samen met uw buren boodschappen doen? Is een boodschappenservice van bijvoorbeeld Albert Heijn iets voor u? Of willen uw kleinkinderen leren koken en dat samen met u doen? etc.
  • Is er in uw omgeving iemand die kan helpen? En met welke klussen? Of misschien is er bij de Wensboom een vrijwilliger die u kan helpen bij klussen in huis?

Kunt u het met uw eigen netwerk oplossen? Is er bijvoorbeeld iemand in uw omgeving die u kan helpen? Of is een Algemene Voorziening of Maatwerkvoorziening passend? Bij een Algemene Voorziening betaalt u rechtstreeks aan de leverancier. Bij een Maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK.

Maak een persoonlijk plan

Loopt u tegen problemen op het gebied van welzijn, zorg of wonen, dan helpt het om eerst een persoonlijk plan te maken. Lees hier waarom dat handig is en hoe u dit doet.

Eigen bijdrage

U betaalt een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp of andere voorzieningen binnen de Wmo. Sinds 1 januari 2019 bedraagt deze eigen bijdrage €17,50 per vier weken voor iedereen. Uw inkomen of vermogen telt niet meer mee bij de berekening van de eigen bijdrage. Zie Het CAK voor meer informatie.

Vaak kan er meer dan u denkt

Helpende hand nodig? Misschien kan de Wensboom iets voor u betekenen? Bij de Wensboom werken vrijwiligers die u graag ondersteunen bij (eenmalige) klussen in en om het huis. Klik hier voor meer informatie over de Wensboom.

Een andere mogelijkheid is Helpende Hand Leusden. U kunt hier terecht voor praktische hulp bij klussen in en rondom huis of kantoor. Meer weten? Klik hier voor de website van Helpende Hand Leusden.

Heeft u moeite met koken?

Wist u dat u op verschillende plekken in Leusden kunt aanschuiven? Of samen met anderen kunt koken en eten. Kijk eens bij De Bron Maxima’s, De Til of bij De Orangerie in ’t Hamersveld. 

En check vooral ook de app LeusdenLeeft. U vindt hier elke dag allerlei activiteiten.

Woont u in Achterveld?
Vrijwilligers organiseren een keer per maand eten bij iemand thuis. Er wordt voor u gekookt, de kosten worden gedeeld en bedragen ± €7,50 incl. water, koffie, thee en fris. Meer weten? Mail naar samenaantafel@doorachterveld.nl, bij de Buurthuiskamer in De Moespot of kijk op www.doorachterveld.nl

Een uitgebreid overzicht met keuze per activiteit, dag van de week en locatie? Kijk dan ook eens hier

Of bij het activiteitenoverzicht.

Eet u liever gewoon thuis?

Dan is een maaltijdservice wellicht iets voor u. Kijk eens bij:

Boodschappen laten bezorgen?

Kijk eens bij Picnic, Jumbo of Abert Heijn

Het huishouden wat gemakkelijker maken?

Er zijn diverse organisaties die u tegen betaling kunnen helpen met allerlei diensten en services. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Lariks adviseert u graag en onafhankelijk.

Klik hier voor een overzicht van aanbieders van huishoudelijke hulp.

Afvalinzameling

    • Heeft u vanwege een beperking moeite met het zelf wegbrengen van uw afval?
    • Of heeft u vanwege een ziekte of beperking extra afval?

Lees dan hier meer over de mogelijkheden in de gemeente Leusden

Wat is het verschil tussen een Algemene Voorziening en een Maatwerkvoorziening?

Een Algemene Voorziening is een voorziening waar iedereen gebruik van kan maken en die u zelf regelt en betaalt aan de leverancier. De gemeente Leusden betaalt een deel van de kosten hiervan direct aan de zorgverlener. De gemeenteraad heeft op 15 december 2016 besloten deze voorziening vanaf 1 januari 2017 voor de duur van drie jaar voort te zetten.

Maakt u gebruik van de algemene voorziening huishoudelijke hulp, dan betaalt u een eigen bijdrage die in 2019 is vastgesteld op €17,50 per vier weken.  In 2020 stijgt de eigen bijdrage naar €19 per maand.

Voor de algemene voorziening huishoudelijke hulp is een aantal zorgaanbieders geselecteerd. Voldoet u aan bepaalde voorwaarden dan krijgt u via  Lariks een aanvraag voor toegang tot de algemene voorziening (indicatie). Vervolgens kunt u zelf de hulp regelen via een van de leveranciers. Kijk hier voor de geselecteerde zorgaanbieders. Meer informatie? Of wilt u deze ondersteuning aanvragen? Neem dan contact op met Lariks.

Heeft u een indicatie voor een Maatwerkvoorziening dan is de ondersteuning afgestemd op uw situatie.  Denk aan individuele begeleiding, een vorm van dagbesteding, maar ook aanpassingen in uw woning of huishoudelijke hulp afgestemd op uw specifieke situatie. U betaalt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage aan het CAK.

Binnen de Wmo zijn er twee manieren waarop u huishoudelijke hulp kunt krijgen:

  • Zorg in natura: de gemeente regelt en betaalt de hulp in het huishouden
  • Persoonsgebonden budget (pgb): daaruit betaalt u zelf een hulp die u ook zelf aanneemt.