Moeite met het huishouden?

Het huishouden kan soms best zwaar zijn. Misschien lukken bepaalde klusjes niet meer zo goed. Heeft u moeite met schoonmaken, boodschappen doen, koken, u zelf of uw kinderen verzorgen? Bent u op zoek naar hulp bij het huishouden? Lees hier meer over mogelijke oplossingen.

Om uw situatie te verbeteren is het belangrijk om eerst na te gaan wat wel goed gaat en waar u hulp bij nodig heeft.

  • Welke klussen kosten u moeite en wat gaat nog wel goed?
  • Welke klussen zijn echt noodzakelijk? En welke daarvan kosten u meer moeite?
  • Kan het misschien op een andere manier? Kunt u bijvoorbeeld samen met uw buren boodschappen doen? Is een boodschappenservice van een supermarkt.  Of willen uw kleinkinderen leren koken en dat samen met u doen? etc.
  • Is er in uw omgeving iemand die kan helpen? En met welke klussen? Of misschien is er bij de Wensboom een vrijwilliger die u kan helpen bij klussen in huis?

Zelf huishoudelijke hulp regelen

Kunt u het met uw eigen netwerk oplossen? Is er bijvoorbeeld iemand in uw omgeving die u kan helpen? Of kunt u zelf particuliere hulp in het huishouden betalen? Kijk hier voor een handig lijstje om een hulp te vinden. 

Voor wie is huishoudelijke hulp via de Wmo bedoeld?

De gemeente vindt het belangrijk dat er hulp wordt gegeven aan mensen die het écht nodig hebben. Dus aan mensen die niet in staat zijn hun huishouden te doen of zelfstandig hulp te regelen en geen geld hebben om zelf huishoudelijke hulp te betalen. Voor die mensen is er huishoudelijke hulp via de Wmo. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage van €19,- per maand. Voor mensen met een minimuminkomen is de hulp gratis.

Financiële situatie telt mee

Per april 2021 wordt uw financiële draagkracht meegenomen in het wel/niet toekennen van de algemene voorziening huishoudelijke hulp. Heeft u voldoende geld (inkomen of vermogen) dan moet u zelf uw huishoudelijke hulp betalen. Dit is een besluit van de gemeente Leusden. Lariks beoordeelt of hulp via de Wmo passend is voor uw (financiële) situatie.

Lees hier meer over de toekenning van huishoudelijke hulp en een interview met Jonjon en Jose van Lariks. 

Maak een persoonlijk plan

Loopt u tegen problemen op het gebied van welzijn, zorg of wonen, dan helpt het om eerst een persoonlijk plan te maken. Lees hier waarom dat handig is en hoe u dit doet.

Vaak kan er meer dan u denkt

Helpende hand nodig? Misschien kan de Wensboom iets voor u betekenen? Bij de Wensboom werken vrijwiligers die u graag ondersteunen bij (eenmalige) klussen in en om het huis. Klik hier voor meer informatie over de Wensboom.

Een andere mogelijkheid is Helpende Hand Leusden. U kunt hier terecht voor praktische hulp bij klussen in en rondom huis of kantoor. Meer weten? Klik hier voor de website van Helpende Hand Leusden.

Heeft u moeite met koken?

Wist u dat u op verschillende plekken in Leusden kunt aanschuiven? Of samen met anderen kunt koken en eten. Kijk hier. 

Eet u liever gewoon thuis?

Dan is een maaltijdservice wellicht iets voor u. Kijk eens bij:

Het huishouden wat gemakkelijker maken?

Er zijn diverse organisaties die u tegen betaling kunnen helpen met allerlei diensten en services. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Lariks adviseert u graag en onafhankelijk. Klik hier voor een overzicht van aanbieders van huishoudelijke hulp.

Afvalinzameling

Wat is het verschil tussen een Algemene Voorziening en een Maatwerkvoorziening?

Een Algemene Voorziening is een voorziening waar iedereen gebruik van kan maken en die u zelf regelt en betaalt aan de leverancier. De gemeente Leusden betaalt een deel van de kosten hiervan direct aan de zorgverlener.

Maakt u gebruik van de algemene voorziening huishoudelijke hulp, dan betaalt u een eigen bijdrage. Voor de algemene voorziening huishoudelijke hulp is een aantal zorgaanbieders geselecteerd. Voldoet u aan bepaalde voorwaarden dan krijgt u via  Lariks een aanvraag voor toegang tot de algemene voorziening (indicatie). Vervolgens kunt u zelf de hulp regelen via een van de leveranciers. Kijk hier voor de geselecteerde zorgaanbieders. Meer informatie? Of wilt u deze ondersteuning aanvragen? Neem dan contact op met Lariks.

Heeft u een indicatie voor een Maatwerkvoorziening dan is de ondersteuning afgestemd op uw situatie.  Denk aan individuele begeleiding, een vorm van dagbesteding, maar ook aanpassingen in uw woning of huishoudelijke hulp afgestemd op uw specifieke situatie. U betaalt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage aan het CAK.

Binnen de Wmo zijn er twee manieren waarop u huishoudelijke hulp kunt krijgen:

  • Zorg in natura: de gemeente regelt en betaalt de hulp in het huishouden
  • Persoonsgebonden budget (pgb): daaruit betaalt u zelf een hulp die u ook zelf aanneemt.