Scheiden? Doe het samen.

Een goede voorbereiding helpt erger leed voorkomen

Monique, 35 jaar: “Ik was er eigenlijk al uit; scheiden was de enige oplossing en ik verwachtte dat mijn man er hetzelfde over dacht. Maar hij schrok zich rot en verzette zich tegen alles wat ik voorstelde.” 

Peter, 47: “De sfeer was redelijk goed tot we een ouderschapsplan gingen maken. Ineens verwachtte mijn ex dat ik parttime ging werken zodat de kinderen de helft van de tijd bij mij konden zijn. Dat ouderschapsplan werd een strijdplan.” 

Anneke, 28 jaar: “Van de ene op de andere dag ben ik vertrokken. Ik kon het niet meer aan. Maar daar stond ik, zonder woonruimte, financieel afhankelijk en met twee kleine kinderen. Ik wist al jaren dat het mis zou gaan, had ik me maar eerder verdiept in de gevolgen van mijn keuze en beter voorbereid de knoop doorgehakt.” 

Kom je tot de conclusie dat scheiden de enige oplossing is? Een goede voorbereiding is belangrijk voor alle betrokkenen en kan erger leed (en vechtscheiding) voorkomen. 

  • Hoe vertel je het de kinderen en regel je het ouderschap?
  • Hoe maak je een ouderschapsplan?
  • Weet je wat de financiële gevolgen zijn?
  • Zijn jullie beiden even ver in het proces?
  • Hoe ga je om met invloed van familie of vrienden op je/jullie keuze?
  • En wat als je twijfelt: Is er nog een weg terug?

Hulp nodig?

Kom je er met hulp van familie of vrienden niet uit? Wil je juist een keer een gesprek met een onafhankelijk persoon? Maak je je zorgen om je kinderen? Neem contact op met Lariks, tijdens een gesprek brengen we samen de situatie in kaart en kijken we of, en welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn.

Trainingsaanbod Lariks

KIES groep

Kinderen kiezen niet voor een echtscheiding. Het overkomt ze. KIES staat voor Kinderen in Echtscheiding en is professionele begeleiding en hulp voor kinderen die daar behoefte aan hebben. KIES maakt kinderen sterker in het omgaan met de situatie. Er zijn ook bijeenkomsten voor de ouders.

In een KIES groep worden kinderen begeleid door gecertificeerde KIES professionals van Lariks.

Goed om te weten: Onderzoek door Universiteit Utrecht toont aan dat KIES kinderen helpt de scheiding beter te begrijpen, dat ze er beter mee leren omgaan, begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is en dat het contact met de ouders verbetert.

Cursus voor de kinderen – Bij de Kameleon thuis

Als er langere tijd spanningen zijn in een gezin, bijvoorbeeld als gevolg van een echtscheiding, dan is het voor de kinderen fijn als ze een plek hebben waar ze leren omgaan met hun emoties en met wat er thuis speelt. Speciaal voor kinderen die thuis stress ervaren is er de training Bij Kameleon Thuis.

Kijk hier voor meer informatie en het actuele trainingsaanbod

Handige informatie

Thuis niet veilig? Neem dan direct contact op met Veilig Thuis!

Gaat het bij je thuis niet goed? Heb je zorgen over de veiligheid van iemand in je omgeving?

Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. Juist als je twijfelt!

Bel 0800 2000

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Is er direct gevaar? Bel dan 112