Speciaal voor jonge mantelzorgers

  • Ben je tussen 8 en 24 jaar? Heb je een ouder, broer, zus met een beperking,
  • Chronische ziekte, verslaving of psychische aandoening? Maak je je zorgen om hen en is er soms minder tijd voor jou vanwege de zorg voor je broer of zus?
  • Heeft je ouder, broer of zus regelmatig jouw hulp nodig?

Voor jou is het waarschijnlijk heel gewoon, maar weet dat je een jonge mantelzorger (jmz) bent als je de bovenstaande vragen met Ja kunt beantwoorden.

Bij mantelzorgers denk je niet zo snel aan jongeren, maar veel kinderen maken het mee. Bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan gaan om een vader, moeder, broer of zus of om een inwonende opa of oma.

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren tussen 8 en 24 jaar (vanaf 2023 is de leeftijdsgroep uitgebreid tot 24 jaar) die zich regelmatig zorgen maken, soms zorg moeten missen en extra belast zijn met zorgtaken voor een ouder, broer of zus, met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. Lees er meer over of doe de test op de website van mantelzorg.nl

Ben je een jonge mantelzorger?

Degene waarvoor jij zorgt boft enorm met jou! Om te laten merken hoe fijn de ander dit vindt, heeft Lariks in samenwerking met de gemeente Leusden met een leuke waardering voor jonge mantelzorgers. Want het is FF tijd voor iets leuks!

Compliment voor jonge mantelzorgers vanaf 8 tot 24 jaar

Per 2023 is het compliment voor jonge mantelzorgers gewijzigd. Het bedrag is nu afgestemd op de leeftijd. Voor jonge kinderen is mantelzorger zijn nu eenmaal anders dan voor tieners en jongeren. Ze beleven het anders en hebben een andere rol in de zorg voor een ouder, broertje of zusje. 

8 t/m 10 jaar: € 25,-

11 t/m 13 jaar: € 50,-

14 t/m 17 jaar: € 75,-

18 t/m 24 jaar: € 100,-

25 en ouder: € 150,- (aanvraag volwassen compliment)

Voor thuiswonende 18-plussers

Ook nieuw is dat 18-plussers in een gezin òòk een compliment kunnen ontvangen als een van de ouders al een compliment voor volwassen mantelzorgers krijgt. Volgens de oude regeling moest het gezin een keuze maken tussen de ouder/opvoeder en de 18-jarige.

Interview met Cathelijne

Ze vertelde erover op de Larikspagina in de Leusder Krant en ze vertelde erover in het Jeugdjournaal. Lees hier hoe Cathelijne het vindt om jonge mantelzorger te zijn. 

Ken je een jonge mantelzorger?

Vraag dan voor hem of haar de FF tijd voor iets leuks! aan. Dit is het mantelzorgcompliment voor kinderen en jongeren.

Speciaal voor de mantelzorger

Het mantelzorgcompliment – de naam zegt het al – is er speciaal voor de mantelzorger.  Het lijkt misschien vreemd om op deze wijze onderscheid te maken tussen kinderen uit een gezin, maar hier is bewust voor gekozen. Het gaat in dit geval om de jonge mantelzorger(s). De mantelzorger wordt in het zonnetje gezet en beloond voor de speciale rol die hij/zij speelt in een gezin. Voor hem of haar is het FF tijd voor iets leuks!

Vraagt u een FF tijd voor iets leuks! mantelzorgcompliment aan? Dan is het goed om voor de uitreiking hier met elkaar over te praten en het verschil tussen de waardering uit te leggen. Vindt u dit lastig of heeft u behoefte aan tips voor dit gesprek dan kunt u altijd even contact opnemen met Lariks. Een van onze consulenten kan ook met u en uw kinderen het gesprek hierover voeren

Vraag voor hem/haar FF tijd voor iets leuks! aan.

Aanvragen kan ook door het formulier hieronder in te vullen.

.