vluchtelingen

Kunst verbindt jonge vluchtelingen

Zaterdag 18 februari organiseerde AtelierRoute Leusden een schilderworkshop voor de Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV-ers) die in Leusden verblijven. In Fort33 volgden 16 jongens de workshop die AtelierRoute voor hen organiseerde. In een ontspannen sfeer werden prachtige kunstwerken gemaakt. Kunst bleek wederom een middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

De jongens, pubers nog, kwamen enthousiast, maar ook schuchter binnen. De grote kunstenaar Picasso was de inspiratiebron. Dat werd door de jongens direct opgepikt en ze gingen meteen aan de slag met een vrij portret of kubistische compositie waar gitaren in werden verwerkt. Wat opviel was dat de jongeren, afkomstig uit heel verschillende landen zoals Somalië, Soedan en Syrië heel ontspannen en met humor met elkaar omgingen. Ze maakten grapjes over de schilderwerken maar waren ook geconcentreerd en gefocust. Er werd Nederlands, Engels en uiteraard ook Arabisch gesproken. Carola Groenewoud van Fort33 zorgde voor een lunch met halal frikandellen, soep, broodjes en fruit.

Tijdens de AtelierRoute 2023 worden de kunstwerken van de jongens geëxposeerd in Fort33.

Maatschappelijk project

In hotel Van der Valk in Leusden verblijven zo’n tachtig jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, afkomstig uit Afghanistan, Syrië, Eritrea en Somalië. De AtelierRoute vindt het belangrijk aandacht te besteden aan deze groep. Daarom kozen ze dit jaar als maatschappelijk project voor een workshop voor deze jongeren.

Kunst verbindtKunst verbindt