Oekraïne

“Nog nooit gedaan, maar we doen het”

Vrijwilligers opvang Oekraïense vluchtelingen aan het woord

Irma, Edith en Olena hebben het werk wat ze nu doen, nog nooit eerder gedaan. Maar ze runnen met succes én plezier een fietsenuitleen/reparatie en een winkeltje met tweedehandskleding. Irma Rollema en Edith Kooijman zijn vrijwilligers van Gastvrij Leusden. Olena Prymachenko woont op de Storkstraat en werkte in Oekraïne als accountant.

Als je met nauwelijks spullen of alleen met dat wat je aanhad naar Nederland bent gevlucht, dan is ‘nieuwe’ kleding heel welkom. Olena: “Het is mooi om te merken wat kleding met mensen kan doen. Pas was hier een mevrouw die zich dankzij een mooie mantel, handschoenen, bijpassende shawl weer echt een dame voelde. Dat deed haar zo goed.” “En ons ook”, vult Edith aan.

In de hal van de opvanglocatie aan de Storkstraat is het welkomstbord met de openingstijden van de ‘Storkshop’ niet te missen. In de shop staan volle kledingrekken. Overzichtelijk gerangschikt op maat. Van wintermantels tot joggingbroeken. Voor volwassenen, jongeren en kinderen. Een passpiegel, een kleedhokje en op een tafel een standaard met accessoires. Net een echte winkel. Met de door Irma bedachte stempelkaart kunnen volwassenen zes, en kinderen vier kledingstukken en speelgoed ‘kopen’. Naast OIena helpen nog twee andere Oekraïense dames in de shop.

“Vanaf de start van de opvang van de Oekraïense vluchtelingen brachten inwoners spontaan zakken vol kleding”, vertelt Edith. “De eerste weken waren we te druk met het wegwijs maken van onze Oekraïense gasten om orde te scheppen in alles wat we kregen. Als gastvrouwen boden we onder meer hulp bij het regelen van administratieve zaken. Er kwamen in een paar weken wel 100 mensen bij, dus daar hadden we onze handen vol aan. Toen het locatieteam van de gemeente startte en de opvang goed op de rit stond, bedachten we het idee van de Storkshop. Tot die tijd moest men tussen bergen kleding geschikte stukken zien te vinden.”

In september opende de winkel haar deuren. Er blijkt vooral behoefte aan gemakkelijke kleding; joggingbroeken, sweatshirts, hoodies. Blouses, overhemden en pakken blijven hangen. Edith: “De meeste mensen die werken hebben geld om kleding te kopen. Onze ‘klanten’ zijn vooral de mensen die veel tijd hier binnenshuis doorbrengen.”

Naast kleding voor de Oekraïense gasten, speuren de dames in het aanbod ook altijd naar geschikte kledingstukken voor de minderjarige vluchtelingen die in het Van der Valk hotel verblijven. Voor deze jonge jongens die zonder ouders zijn gevlucht, zijn vooral winterjassen (maat S en M) en schoenen (maat 40-43) heel welkom.

Fietsenuitleen

Net als bij de kleding, gaven ook veel mensen gehoor aan de oproep om fietsen. Irma: “Ik heb ze overal opgehaald. Als ’t maar fietst, was ons motto. In totaal zijn er wel zo’n 66 fietsen gedoneerd. Van oude barrels tot verrassend mooie fietsen. Victor, een vrijwilliger die vlakbij de Storkstraat woont, knapt ze op en repareert zo nodig tussentijds.” Dankzij een uitleensysteem zijn er fietsen beschikbaar voor de bewoners. Ook hier geldt dat de mensen die werken inmiddels vaak een eigen fiets hebben. Voor de uitleen zijn damesfietsen nog altijd heel welkom.

Doneren fietsen en kleding

Op www.gastvrijleusden.nl/meehelpen/#doneren-spullen staat een overzicht van vraag en aanbod.

Aan het werk in de winkel

De Storkshop zoekt versterking. De vacature staat op Lariks vrijwilligersvacaturebank: www.lariks-leusden.nl/vrijwilligersvacatures/