workshop

MaatjeWil je meer contacten met mensen?  Erop uit gaan of meedoen met activiteiten, maar vind je de eerste stap lastig? Een maatje helpt je op weg. Je gaat er samen op uit, doet leuke dingen en/of je deelt ervaringen en herinneringen met hen of haar. Een maatje helpt je bouwen aan je zelfvertrouwen.

Het Maatjesproject Leusden koppelt vrijwilligers één-op-één aan inwoners die iemand nodig hebben om weer verder te kunnen. Iemand die regelmatig tijd en aandacht voor hem of haar heeft. Iemand om mee te praten, te wandelen, erop uit te gaan of een kopje koffie te drinken. Maatjes zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden. Het mooie van het Maatjesproject is dat de Maatjes zich allebei beter voelen door hun wekelijkse, of tweewekelijkse ontmoetingen.

In principe is het Maatjes contact tijdelijk. Het is de bedoeling dat de ene inwoner de ander weer op weg helpt. Vaak blijkt er behoefte aan een Maatje nadat er iets in iemands leven is veranderd. Denk aan het overlijden van een partner waardoor iemand er ineens alleen voor staat. Of aan het weer oppakken van het leven na een ziekbed of operatie. Door een periode regelmatig tijd door te brengen met een vrijwilliger voelt de inwoner zich weer sterker. En door samen naar bijvoorbeeld een ontmoetingsplek of activiteit te gaan is het gemakkelijker om het daarna ook alleen te doen.

Lariks coördineert het Maatjesproject. Inwoners die een Maatje zoeken voor zichzelf of bijvoorbeeld voor iemand waar ze mantelzorger van zijn, kunnen zich aanmelden bij Lariks. Samen met twee vrijwillige coördinatoren verzorgt Lariks de afstemming van vraag en aanbod en de begeleiding van de Maatjesduo’s. Behoefte aan een Maatje? Neem contact op met Lariks via: maatjesproject@lariks-leusden.nl.

Maatje worden?

Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag is er behoefte aan meer Maatjes. Inwoners die een uurtje per week over hebben en graag iets voor een ander willen betekenen, kunnen zich aanmelden bij Lariks: maatjesproject@lariks-leusden.nl.

Maatjes Dementie

In de gemeente Leusden is gekozen voor een onderscheid tussen het ‘gewone’ Maatjes project en Maatjes Dementie. Welzin coördineert het project Maatjes Dementie. Meer informatie: maatjesproject.dementie@welzin.nl