Oproep Jeugd aan Zet in gemeente Leusden

Leusden doet mee met Jeugd Aan Zet in Crisistijd!
De ministeries van VWS, SZW en OCW hebben in samenwerking met MDT (maatschappelijke diensttijd) een bedrag van €10.000 euro ter beschikking gesteld voor projecten met jongeren van 12 t/m 18 jaar in gemeenten met maximaal 60.000 inwoners. Deelnemende jongeren worden geactiveerd om iets voor een ander te doen in coronatijd. En dan voornamelijk in de zomervakantie, dus de maanden juli en augustus 2020.

Uiteraard willen we in gemeente Leusden de Jeugd Aan Zet hebben!
Jongerenwerk van Lariks en gemeente Leusden hebben samen met jeugd een opzet gemaakt voor een drietal projecten rondom bewegen, ontmoeten en muziek. Het goede nieuws? De opzet is goedgekeurd en we krijgen het geld beschikbaar voor deze zomer!
Ben jij tussen de 12-18 jaar en wil jij deze zomer actief aan de gang met verschillende leuke projecten? Dat kan! Jeugd in Leusden én Achterveld kan zich deze zomer bezig houden met een (of meer) van de drie projecten en op deze manier talenten ontdekken en ontwikkelen, leren samenwerken en daar krijg je niet alleen een cadeaubon van 50 euro voor; je kan de actieve uren ook gebruiken als maatschappelijke stage of zelfs studiepunten opleveren in het kader van Maatschappelijke Dienststijd voor het schooljaar 2020-2021.

1) Graffitiworkshop JOP

Jongeren krijgen de kans om via een participatieproject een graffiti-workshop organiseren en meer jongeren mobiliseren om mee te denken over verdere aanpassingen van de JOP (Jongeren OntmoetingsPlek) aan de Bavoortseweg in Leusden. Het doel is voor de jongeren om te leren van alles wat komt kijken bij de opzet en het uitvoeren van een workshop. Wat wil je precies veranderen en hoe doe je dit dan? Hoe betrek je andere jongeren en hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen weet welke toffe veranderingen jullie organiseren?

2) Participatieproject beweegpark Bavoortseweg
Op de locatie aan de Bavoortseweg draait veel om sport; op het skatepark, bij Impala en andere verenigingen. Wat nog wel gemist wordt is een buiten beweegpark. Bekend is dat een aantal jongeren hier graag verandering in ziet. Wat is hier voor nodig? Hoe maak je hier een goed plan voor? Hoe krijg je de gemeente en verenigingen mee? Jongeren krijgen de kans om deel te nemen aan het project met als einddoel een goed plan en mogelijk een begin aan het beweegpark in Leusden. Niet alleen doe je hiermee iets goeds voor de hele omgeving, maar je leert veel over wat er komt kijken bij een dergelijk project. Dit project geeft ruimte voor participatie van +/- 10 jongeren.

3) Workshops muziek en cultuur (DJ/Beats/Rap)
Jongeren hebben interesse aangegeven in muziek en cultuur in de breedste zin van het woord. Zij willen (in samenwerking met professionals) workshops voor jongeren organiseren met muziek, rap, cultuur. Cultuurpodium Fort33 wil de jongeren ondersteunen bij het organiseren van culturele activiteiten. De jongeren leren vaardigheden, zoals organiseren van workshops, promotie en het begeleiden van jeugd en alles wat daarbij komt kijken.

De workshops komen na afloop samen in een, door de jongeren georganiseerde, eindvoorstelling waar de jeugd wat ze hebben geleerd kunnen tonen aan andere jeugd. De voorstelling zal plaatsvinden op donderdag 6 augustus 2020 en is voor een breed publiek op dezelfde locatie.
Uiteraard zal de organisatie rekening moeten houden met de Coronamaatregelen. De workshops geven ruimte aan ongeveer ± 20 jongeren. De participatieprojecten voor en door jongeren kunnen afhankelijk van de vraag van de jongeren langer dan 8 weken doorlopen.

Wil je meedoen?
Geef je dan op via fort33@lariks-leusden.nl of via Jong In Leusden (facebook of instagram)
Je kunt ook contact opnemen met projectleider Lennert Bont via 06-25233216 voor meer informatie.