koffiedrinken
maatjes gezocht

Help een ander op weg. Word ook maatje!

Vrijwilliger worden bij het maatjesproject

Wilt u iets waardevols betekenen voor een ander? In Leusden zijn er veel mensen die wel wat extra gezelligheid kunnen gebruiken.

Wat is het maatjesproject?

Binnen het maatjesproject worden vrijwilligers één op één gekoppeld aan mensen die soms eenzaam zijn of op bepaalde punten in het leven iemand nodig hebben. Het kan gaan om hulp bij dagelijkse of vrijetijdsactiviteiten, maar ook om het bieden van emotionele steun of bijvoorbeeld het aangaan van sociale contacten. Als maatje loop je een tijdje met iemand mee. Samen kunnen activiteiten ondernomen worden, zoals: wandelen, fietsen, winkelen, of gewoon af en toe een kopje koffie drinken.

Lees hier de ervaringen van maatjes in Leusden

Het Oranjefonds besteedt veel aandacht aan maatjes initiatieven.

Hoeveel tijd kost het mij?

Dat hangt af van uw eigen beschikbaarheid. Een bezoek vindt veelal om de week plaats. Indien u een paar uur per maand beschikbaar bent, kunt u dus al maatje worden.

Aan wie word ik gekoppeld?

Allereerst vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de coördinatoren van het maatjesproject. Wij vertellen u wat het maatjesproject inhoudt, maar we horen ook graag meer over u. Wat doet u in het dagelijks leven? Wat zijn uw hobby’s en interesses? Wanneer bent u beschikbaar? Van wie zou u maatje willen worden (denk aan: man/vrouw, leeftijd, doelgroep, persoonlijkheid)?

Op basis van alle gegevens kijken leggen we u een aantal ‘maatjes-vragen’ voor. Een deel van de maatjes-vragen vindt u ook in de vacaturebank (klik hier), onder categorie ‘Vriendschappelijk, Maatje’. U kunt aangeven welke vraag/persoon uw voorkeur heeft. Vervolgens kijken we of we een passende match kunnen maken. Dit is maatwerk en gaat altijd in overleg met u.

Een eerste kennismaking

Vervolgens gaat u met de coördinator van het maatjesproject langs bij de ‘hulpvrager’ om kennis te maken. Tijdens dit gesprek kunnen beide partijen kijken of er een klik is. De volgende dag wordt u gebeld  door de coördinator, zodat u kunt aangeven of u een ‘match’ ziet zitten. De hulpvrager krijgt ook deze mogelijkheid. Indien beide partijen positief zijn dan is er een ‘match’!

Maatjes.. en hoe verder?

Wanneer u gestart bent als maatje, zijn er verschillende evaluatiemomenten. De duur van het maatjes-contact komt hierin ook aan de orde. Dit is uiteraard afhankelijk van uw beschikbaarheid en de vraag van uw maatje. Met vragen kunt u altijd terecht bij de coördinatoren.

Workshops voor vrijwilligers

Lariks organiseert regelmatig informatie-avonden, bijeenkomsten en workshops voor vrijwilligers. Deze worden altijd vermeld in de activiteitenagenda, klik hier om de agenda te bekijken.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Bel dan met Lariks 033-303 44 44 of stuur een mail naar de coördinatoren:

 

Fiona Kröder (consulent), f.kroder@lariks-leusden.nl

Monique Koch (vrijwillige coördinator maatjesproject), maatjesproject@lariks-leusden.nl

Helena Linneweever (vrijwillig coördinator maatjes dementie), maatjesproject@lariks-leusden.nl.