Vrijwilligersorganisaties – ondersteuning

In opdracht van gemeente Leusden biedt Lariks ondersteuning aan vrijwilligersorganisaties. Deze taak is belegd bij Team Samenleving. De focus ligt conform het met de gemeente overeengekomen uitvoeringsplan op het vraaggericht faciliteren en coördineren.

Vraaggerichte ondersteuning

De ondersteuning door Lariks betreft onder meer:

En informatie en advies over bijvoorbeeld:

 • Fondsenwerving
 • Communicatie
 • Coronabeleid
 • Programmering van de voorziening
 • Vrijwilligersverzekering
vrijwilligerstrofee

Vrijwilligersvacaturebank

Om u te helpen bij het werven van vrijwilligers is er de online vrijwilligersvacaturebank. U kunt hier in een aantal stappen een vacature plaatsen. Lariks vraagt via social media en berichten in de lokale krant regelmatig aandacht voor vacaturebank en de daar geplaatste vacatures.

Deskundigheidbevordering

Regelmatig organiseert Lariks voor vrijwilligers workshops en trainingen. In oktober 2021 is door middel van een enquete de behoefte gepeild. In het jaarprogramma is deze input verwerkt. Wilt u op de hoogte blijven van het aanbod? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief voor vrijwilligers. Mail: c.mooren@lariks-leusden.nl

Vrijwilligersverzekering

Alle vrijwilligers in gemeente Leusden zijn verzekerd via Vrijwilligersnet Nederland. Lees meer over deze vrijwilligersverzekering.

In oktober 2021 verzorgde Lariks een bijeenkomst over de vrijwilligersverzekering. U vindt hier de presentatie van gastspreker Willy van de Ven van Vrijwilligersnet Nederland.

Aanvullende informatie:

vrijwilligersondersteuning

Waardering voor vrijwilligers

In gemeente Leusden zijn diverse onderscheidingen voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

 • Vrijwilligerstrofee: elk jaar in december wordt de trofee uitgereikt. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich hiervoor aanmelden. Een onafhankelijke jury bepaalt de winnaars. Lariks coördineert de verkiezing. De waardering bestaat uit een wisselbeker, een geldbedrag van € 1.000 voor de vereniging/organisatie. Ook is er een aanmoedigingsprijs van € 750,- te verdienen. De aanmelding start jaarlijks vanaf september. Download hier het deelnameformulier voor 2022. En lees hier het reglement.
 • Gemeente Pluim: wordt uitgereikt aan mensen en verenigingen die Leusden positief op de kaart hebben gezet en kleur geven aan Leusden. De afgelopen jaren zijn o.a. onderscheiden Stichting kids Jazz, Tour de Junior, de Octopus, Jeugd en Jongerenwerk Leusden, Arie Zwart, Stichting Valleiconcerten, Vrijwillige brandweer Achterveld, Historische Kring Leusden en Dorpsraad Achterveld
 • Annie de Beaufortspeld: is voor diegene die zich langere tijd op bijzondere wijze maatschappelijk of op sociaal gebied binnen Leusden verdienstelijk gemaakt heeft voor de gemeente of personen. Bij de speld hoort een cheque die door stichting De Boom beschikbaar wordt gesteld. De Annie de Beaufortspeld is de afgelopen jaren uitgereikt aan José Huurdeman, Joyce van Beek, Martje van Meerveld, Hans Acherman, An Boersen, Evelien Blom, Marie Voskuilen, Hans Voorn en Remco Reiding.
 • Lintjes – Koninklijke Onderscheiding: deze worden op twee momenten uitgereikt:
  • Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op de dag voor Koningsdag
  • Bij een bijzondere gelegenheid (afscheid of jubileum)
  • Aanvragen via de Kanselarij.

Wilt u meer weten over [ONDERWERP]?
Neem dan contact op met onze consulent. U vind onze contactgegevens op de contactpagina.