Wethouder Kiel doet mee met Dry January. Wie volgt?

Op 1 januari start IKPas Dry January. Oftewel geen alcohol drinken in de maand januari. Gemeente Leusden en Lariks besteden dit jaar op diverse manieren aandacht aan IkPAS met als doel jong en oud bewust(er) te maken van het effect van alcohol. Iedereen die mee wil doen, kan zich aanmelden via www.ikpas.nl. Wethouder Kiel heeft zich al aangemeld.

“Als gemeente en Lariks propageren we een gezonde leefstijl. Bewegen, genieten van de buitenlucht, gezond eten. Van een wethouder mag je een goed voorbeeld verwachten, dus ik doe mee met IkPas. En niet omdat ik nou zoveel drink, maar vooral om te ervaren hoe het is om bewust ‘nee’ te zeggen. Ik ben benieuwd wat dat doet. Met mezelf en met mijn omgeving.”

Bewuster van alcoholgebruik

Met IkPas daag je jezelf uit om tijdens Dry January geen alcohol te drinken. Hierdoor word je je bewust van je alcoholgebruik en ontdek je bijvoorbeeld dat dat glas wijn bij het eten, of het biertje na het sporten een gewoonte is en geen bewuste keuze. Daarnaast merk je vaak ook fysieke voordelen. Je voelt je fitter, slaapt beter en verliest gewicht.

Gemeente promoot meedoen met IkPas

Wethouder Kiel: “Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk. Tegelijkertijd merken we als samenleving het effect van een gezonde leefstijl. We zien het terug in de behoefte aan ondersteuning en hulp, en in de zorguitgaven. Van ons als gemeente wordt verwacht dat we een gezonde leefstijl mogeijk maken, door te zorgen voor voldoende sportvoorzieningen en sportverenigingen. Misschien minder voor de hand liggend, maar net zo belangrijk, zijn voorlichting en preventie. Promoten van een maand geen alcohol hoort daarbij.”

Alcoholgebruik onder jongeren hoger

Volgens de GGD monitor scoort gemeente Leusden hoog qua aantallen actieve en sportieve inwoners. Gaat het om alcohol dan is de score niet goed. Met name onder jongeren is het alcoholgebruik in onze gemeente hoger dan in de regio. Kiel: “Ik ben daarvan geschrokken. Als wethouder én als ouder. Het is belangrijk dat we met onze kinderen en jongeren praten over wat alcohol met je doet. Dat ze zich bewust zijn van de effecten. Nu en op de langere termijn. Ik merk dat mijn aangekondigde deelname aan IkPas een mooie aanleiding is om thuis, met onze puberende kinderen, over alcohol te praten. Los van wat het mij zelf gaat brengen, ben ik om die reden al blij dat ik de uitdaging aan ga. IkPas, doet u mee? “

Meedoen

Aanmelden kan via www.ikpas.nl Doe dit voor 1 januari. Aanmelden kan individueel, maar ook als team. Bijvoorbeeld met het gezin, het voetbalteam, een vriendengroep of met collega’s. Maak in dat geval via de website een team aan en drink samen geen alcohol in januari.