Moeite met huishoudelijke klussen?  

Op deze pagina vindt u tips en informatie over hoe u zelf het huishouden kunt blijven doen. En welke hulp daarbij beschikbaar is. Zowel professionele als vrijwillige. Zo krijgt u een overzicht van alle oplossingen en mogelijkheden.

Komt u er met deze informatie niet uit? Neem contact op met Lariks. 

Ondersteuning bij het huishouden via de Wmo is bedoeld voor mensen die niet zelfstandig hun huishouden kunnen doen. En bij wie hulp uit de omgeving niet voldoende is om een opgeruimd, schoon huis te houden.

Tips voor het huishouden

  • Vraag aan buren, vrienden, familie of zij een goede hulp hebben
  • Misschien heeft u zelf kleinkinderen die graag wat willen bijverdienen door u te helpen met het huishouden? Of hebben vrienden of buren kleinkinderen die dit zouden willen?
  • Vraag bij de kerk, het koor, uw sportclub of zij mensen kennen en goede ervaringen hebben.
  • Ook kunt u deze vraag bijvoorbeeld stellen aan uw fysiotherapeut, ergotherapeut, schoonheidsspecialiste, kapper of pedicure. Zij spreken en kennen veel mensen.
  • Hang een kaartje op in de supermarkt, bij de sportvereniging of bij een buurthuis/wijkkamer. Denk daarbij ook aan de kleinere plaatsen in de buurt zoals Spakenburg, Bunschoten en Woudenberg.
  • Zit u op Facebook? Plaats een oproep in een groep zoals Leusdenaren voor Leusdenaren.

Organisaties die u o.a. kunt vragen:

Advies: Blijf wel altijd alert en zorg dat bij de eerste kennismaking bijvoorbeeld een buurvrouw of één van de kinderen erbij is. Samen maak je een betere inschatting of iemand bij je past en het een leuk type is.

Maak vooraf ook goede afspraken over:

  • de uurprijs
  • de dagen en werkzaamheden
  • wel/niet doorbetalen bij vakantie en ziekte
  • hoe lang van tevoren afbellen
  • en of iemand verzekerd is voor veroorzaakte schade
     
'Samen doen we elke dag iets. En voor de ramen en de tuin regelen we hulp'

Hulp door vrijwilligers bij klussen in en om het huis

Huishoudelijke hulp via de Wmo

Het doel van de Wmo is dat mensen mee kunnen doen in de samenleving en zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen in hun eigen leefomgeving. Dit heet ‘ondersteuning bij zelfredzaamheid en participatie’. Het gaat hier vooral om ondersteuning van mensen met een beperking of mensen die kwetsbaar zijn door ouderdom, chronische ziekte, verslaving of psychosociale problematiek. Huishoudelijke hulp kan bijdragen aan zelfredzaamheid.

Hulp als u het nodig heeft

De gemeente Leusden vindt het belangrijk dat er hulp wordt gegeven aan mensen die het écht nodig hebben. Dus aan mensen die niet in staat zijn hun huishouden te doen. Niet zelfstandig hulp kunnen regelen en geen geld hebben om zelf huishoudelijke hulp te betalen. Voor die mensen is er huishoudelijke hulp via de Wmo. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage van €19,- per maand. Voor mensen met een minimuminkomen is de hulp gratis.

Financiële situatie telt mee
Per april 2021 wordt uw financiële draagkracht meegenomen in het wel/niet toekennen van de algemene voorziening huishoudelijke hulp. Heeft u voldoende geld (inkomen of vermogen) dan moet u zelf uw huishoudelijke hulp betalen. Dit is een besluit van de gemeente Leusden. Lariks beoordeelt of hulp via de Wmo passend is voor uw (financiële) situatie.

 

'Nu mijn moeder huishoudelijke hulp heeft, houd ik het als mantelzorger beter vol'

Spic en span? Of gewoon schoon

Een schoon huis is niet voor iedereen hetzelfde. De een wil geen kruimeltje op de vloer zien liggen. De ander vindt opgeruimd schoon genoeg. Kunt u niet alles meer zelf, dan moet u misschien wennen aan een andere manier van schoonmaken. Belangrijk is dat uw huis opgeruimd en leefbaar is. U moet niet kunnen vallen over rommel op de grond. En uw woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer mogen niet vervuilen.