Huishoudelijke hulp in gemeente Leusden

plumeau huishoudenWordt het huishouden u teveel?

Tijd voor een oplossing!

Tips om het huishouden makkelijker te maken

Als huishoudelijke klussen u minder makkelijk afgaan, zijn er mogelijkheden om ze toch gedaan te krijgen.  Handige tips!

Zelf hulp regelen

Op zoek naar een particuliere hulp voor uw huishouden? Bekijk hier een lijstje met tips voor het zelf regelen van huishoudelijke hulp. Nog vragen? Lariks adviseert u graag en onafhankelijk.

Hulp van vrijwilligers

Hulp door vrijwilligers: Huiskamer van Leusden

Klusjes in en om uw huis. Wensboom Leusden

Heeft u moeite met koken?

Op verschillende plekken in Leusden kunt u aanschuiven of samen met anderen koken en eten. Kijk hier. 

Eet u liever gewoon thuis?

Dan is een maaltijdservice wellicht iets voor u. Kijk eens bij:

Huishoudelijke hulp via de Wmo

De Wmo biedt ondersteuning aan mensen die niet meer zelfredzaam zijn. Lees meer over huishoudelijke hulp via de Wmo in gemeente Leusden.

Hulp via Wmo aanvragen? Neem contact op met Lariks. Mail: info@lariks-leusden.nl of bel 033 303 44 44.

We helpen mensen die het nodig hebben graag!

Jonjon Blom en José Huurdeman van Lariks spreken dagelijks inwoners om te onderzoeken of hulp via de Wmo passend is. Vaak gaat het over huishoudelijke hulp. José: “Als je langer zelfstandig wilt kunnen wonen, is een leefbaar huis belangrijk. Kwetsbare mensen kunnen dat niet altijd zelf regelen. Het is fijn dat we dan de mogelijkheid hebben om huishoudelijke hulp in te zetten via de Wmo. Zo kunnen we mensen helpen die het nodig hebben.”

“En dat doen we graag”, vult Jonjon aan. “Maar ik krijg ook aanvragen van mensen die hun particuliere hulp opzeggen en voor €19,- per maand een schoon huis willen hebben. Dat is niet de bedoeling van de Wmo.

Om te kunnen beoordelen of de inzet van hulp via de Wmo passend is, gaan consulenten van Lariks in gesprek met de inwoner(s) en vaak gaan ze ook op huisbezoek.

Jonjon: “Zo krijgen we een goed beeld van de situatie en de zelfredzaamheid van de inwoner. Ook vertellen we dan wat huishoudelijke hulp via de Wmo inhoudt. Soms denken mensen dat de hulp vergelijkbaar is met dat wat een particuliere hulp doet. Maar dat is niet zo. De zolder wordt bijvoorbeeld niet schoongemaakt, de ramen worden aan de buitenkant niet gezeemd, je hebt niet altijd dezelfde hulp en je moet thuis zijn als hij of zij er is. Het doel van huishoudelijke hulp via de Wmo is een leefbaar huis. Niet een spic en span huis.”

Wat is een leefbaar huis? Lees meer.

We hebben het eerder gesteld: Als gemeente kunnen we niet voor iedere oudere de huishoudelijke hulp betalen. Dat zou leiden tot bezuinigingen die juist de mensen raken die de hulp het hardste nodig hebben. Wat we nu zien is dat door de toenemende vraag niet alleen de financiën onder druk staan, maar dat er ook een tekort dreigt aan huishoudelijk medewerkers. We willen voorkomen dat er geen hulp beschikbaar is voor mensen die de hulp écht nodig hebben. Daarom onderzoekt Lariks of huishoudelijke hulp via de Wmo passend is én vragen we inwoners zelf ook kritisch te zijn. Bent u écht afhankelijk van huishoudelijke hulp via de Wmo? Of kunt u het zelf regelen en betalen? Alleen samen houden we de zorg betaalbaar én beschikbaar voor mensen die het nodig hebben.”

Patrick Kiel, wethouder gemeente Leusden

Feiten en cijfers

Het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp toe. Lees meer over de aanvragen voor huishoudelijke hulp.

Wilt u meer weten over [ONDERWERP]?
Neem dan contact op met onze consulent. U vind onze contactgegevens op de contactpagina.