Mijlpaal voor ANWB AutoMaatje Leusden

Naar de kapper, de fysiotherapeut, op bezoek bij familie, een afspraak in het ziekenhuis. Stuk voor stuk voorbeelden van vervoersvragen die worden opgelost door ANWB AutoMaatje Leusden. Een groep van 50 vrijwillige chauffeurs en 4 vrijwillige matchmakers maken vervoer op maat mogelijk. Zo’n 400 inwoners – in AutoMaatje termen deelnemers – maken er gebruik van en het aantal ritten en deelnemers neemt toe. Onlangs was de 5000ste rit een feit. Een mooie mijlpaal én aanleiding voor een gesprek met twee vrijwilligers en mevrouw Bless die zich al ruim 120 keer door AutoMaatje liet rijden.

Rita Cloosterman is een van de vier vrijwillige Matchmakers. Een keer per maand heeft ze een week ‘dienst’. De aanvragen die dagelijks binnenkomen bij Lariks matcht ze dan aan de beschikbare chauffeurs. “Meestal ben ik zo’n twee uur per dag aan het koppelen. Als matchmakers kennen we alle chauffeurs. Met iedere vrijwilliger voeren we een intake gesprek aan huis. Ook veel van de deelnemers kennen we. Dat helpt bij het maken van een goede match. Het is nog nooit niet gelukt om een chauffeur te vinden voor een aanvraag. Nee verkopen vind ik niks. Desnoods rijd ik zelf.”

Aanmelden voor ANWB AutoMaatje Leusden?

ANWB AutoMaatje Leusden is een vervoerservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten (de deelnemers) op verzoek vervoeren. De vrijwillig chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. U schakelt ANWB AutoMaatje Leusden ook gewoon in voor leuke uitjes als een bezoekje afleggen, naar de kapper of gezellig winkelen. Aanmelden voor ANWB AutoMaatje Leusden is gratis. U betaalt alleen een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer per rit aan de vrijwilliger. Om u aan te melden kunt u telefonisch contact opnemen met Lariks op telefoonnummer (033)303 44 44. Er wordt daarna door één van de matchmakers contact met u opgenomen voor een intakegesprek.

Lees meer op de website www.automaatjeleusden.nl
Het persoonlijke contact met de deelnemers maakt het werk bijzonder

Sociaal vervoer

Arnoud de Lange is vrijwillig chauffeur. Hij heeft ruim 300 ritten op zijn naam staan. “Het persoonlijke contact met de deelnemers maakt het werk bijzonder”, vertelt hij. “Bovendien is het fijn om mensen echt te kunnen helpen. En zelf kom je ook nog eens ergens.” Zo bracht Arnoud mevrouw Bless eens naar een familiefeestje in West-Brabant en werd hij toen hij haar weer ophaalde uitgenodigd aan te schuiven bij het buffet. “AutoMaatje is sociaal vervoer. Als de deelnemer het prettig vindt, loop ik mee tot aan de voordeur of naar de wachtkamer bij een bezoek aan een arts. Dat maakt het anders en persoonlijker dan ‘gewoon’ vervoer.”

Waardering voor chauffeurs

Mevrouw Bless schakelt AutoMaatje wekelijks in voor verschillende vervoersvragen. “Ik gebruik het voor praktisch vervoer naar bijvoorbeeld de kapper of het ziekenhuis, maar ook voor uitjes. Zonder AutoMaatje zou ik mijn sociale contacten missen. Ik loop met een rollator en heb moeite met in- en uit een auto stappen. De chauffeurs zijn altijd op tijd, vriendelijk, geduldig en behulpzaam. Ze lopen mee tot de voordeur, helpen me over drempels heen. Dat is zo fijn en bijzonder. Ik ben heel blij dat we in gemeente Leusden AutoMaatje hebben.”

Toename gebruik

Het gebruik van AutoMaatje neemt sterk toe. In 2022 zijn er 3.199 ritten gereden. De vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en krijgen een vergoeding van €0,35 per kilometer gerekend vanaf het huis van de chauffeur vermeerderd met de eventuele parkeerkosten. Het gebruik kreeg vorig jaar een impuls door het aanbod van gemeente Leusden na het wegvallen van de coronamaatregelen. Op kosten van de gemeente konden inwoners toen een maand lang gratis ritten boeken. Dat de vervoersservice voorziet in een behoefte is duidelijk. Tegelijkertijd staat of valt het succes met de beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers.

Ook aan de slag als matchmaker of chauffeur?

Rita: “AutoMaatje biedt mooie vrijwilligersbanen voor mensen met en zonder auto. Ook als je aan huis gebonden bent, kun je als matchmaker een waardevolle bijdrage leveren. We vertellen graag meer over de mogelijkheden. Op www.automaatjeleusden.nl staat meer informatie. Of stuur een mail naar info@automaatjeleusden.nl.”