In Maanwijk staat de gezonde leefomgeving centraal

Mirjam Hagenaar is niet alleen buurtsportcoach, maar ook buurtcoach. Die laatste rol vervult zij in opdracht van Heijmans voor de nieuwe wijk Maanwijk. In Maanwijk staat de gezonde leefomgeving centraal. Onderdeel van een gezonde leefomgeving is sociale verbinding. Om die te stimuleren, schakelde Heijmans de expertise van Lariks in.

Inmiddels is Mirjam als buurtcoach een bekend gezicht in de wijk. En natuurlijk was zij ook aanwezig bij het Naturehood- buurtwetenschapper evenement dat zaterdag werd georganiseerd in samenwerking met Earthwatch Europe, De Groene Belevenis en Heijmans. Dit evenement maakt deel uit van het natuuronderzoek dat in Maanwijk wordt uitgevoerd.

In Maanwijk (Leusden Zuid) is meer ruimte voor natuur

Buurtwetenschappers

In Maanwijk (Leusden Zuid) is meer ruimte voor natuur dan in een gemiddelde nieuwbouwwijk. De vraag is: kun je de effecten hiervan meten? Komen er meer planten en dieren voor in Maanwijk? Is de bodem en het water gezonder dan in andere nieuwbouwwijken? Om dat te onderzoeken startten Heijmans, Earthwatch Europe en De Groene Belevenis in 2023 gezamenlijk het project ‘Naturehood Maanwijk’. Samen met de Maanwijk-bewoners en andere geïnteresseerden wordt de wijk onderzocht. Te beginnen met de bodem.

Onderzoeken hoe een nieuwbouwwijk kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en milieu

Ondanks de regen deden zo’n 30 bewoners mee als ‘buurtwetenschapper’ en werden er op 17 plekken bodemproefjes gedaan. Er werden zo gegevens verzameld over de bodem; zoals grondsoort, aantallen regenwormen, plantengroei en en hoe snel regenwater wegstroomt. Die data wordt gebruikt om te onderzoeken hoe een nieuwbouwwijk kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en milieu.

Lees meer op de website van De Groene Belevenis
Er deden zo’n 30 bewoners mee als ‘buurtwetenschapper’ en werden bodemproefjes gedaan