Monique Koch 12,5 jaar vrijwilliger

Monique Koch is 12,5 jaar vrijwilliger voor het Maatjesproject van Lariks. Omdat Monique zich al die jaren op bijzondere wijze inzet voor het Maatjesproject werd dit feestelijk gevierd met een theater improvisatie workshop en een drankje na afloop. Wethouder Marleen Treep van gemeente Leusden en Fiona Kröder van Lariks roemden in hun toespraken Monique’s betrokkenheid en toewijding. “Als de wereld uit allemaal Monique’s zou bestaan, zou het zoveel mooier zijn”. Ook bedankten beiden alle andere aanwezige Maatjesvrijwilligers. “Jullie zijn een voorbeeld voor ons allemaal”.

Maatjes helpen een ander op weg

Binnen het Maatjesproject worden vrijwilligers één op één gekoppeld aan mensen die soms eenzaam zijn of op bepaalde punten in het leven iemand nodig hebben. Samen worden activiteiten ondernomen worden zoals wandelen, fietsen, winkelen, of een kopje koffiedrinken bij een ontmoetingsplek in de wijk. De match tussen de twee mensen is cruciaal en dat is waar Monique zich op richt.

Als vrijwillig coördinator koppelde Monique zo’n 200 mensen aan elkaar. Toen ze in 2010 als vrijwilliger startte bij het Maatjesproject waren er 17 inwoners met een Maatje. Inmiddels zijn dat er 48.

'Monique neemt echt de tijd voor mensen en doet alles voor een goede match'

“Monique neemt echt de tijd voor mensen en doet alles voor een goede match”. Dat haar inzet verder gaat dan alleen het matchen van Maatjes blijkt uit andere voorbeelden die Fiona aanhaalt. “Spreekt ze meerdere mensen die willen wandelen, dan vormt ze een wandelgroepje. Voor mensen die spelletjes willen spelen initieerde ze in samenwerking met Jeroen’s Paviljoen een wekelijkse spelletjesochtend. Ze is een stille kracht met een gouden hart.”

Na alle loftuitingen nam de jubilaris zelf het woord. Ze bedankte alle aanwezige Maatjes vrijwilligers: “Ik sta hier nu wel, maar jullie zijn het die het doen. Jullie zijn de Maatjes die mensen blij maken.” Ook bedankte ze de verwijzers zoals huisartsen en consulenten van Lariks voor het vertrouwen dat zij hebben in de ondersteuning door vrijwilligers. Een speciaal woordje was er ook voor Fiona Kröder. “Toen Fiona 8 jaar geleden bij Lariks kwam, kreeg het Maatjesproject een vliegende doorstart. Er werden spelregels opgesteld, er kwamen aanmeldformulieren, folders en bovenal kreeg ik er een fantastische collega bij. We zijn elkaars Maatje”. Ook woorden van dank waren er voor echtgenoot Lucas Koch. “Mijn secretaris, PA en ICT-er.”

De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig samenzijn in het Eetwerkcafé van Huis van Leusden.