Gezond en fit

Gezondheid is niet vanzelfsprekend. Maar een gezonde leefstijl is wèl een keuze. Gezond en vitaal leven is een combinatie van verschillende zaken. Voeding, gewicht, slapen, niet roken, beperkt alcoholgebruik, geen drugs. Maar ook: voldoende tijd om te bewegen, te ontspannen en anderen te ontmoeten.

Lees hier wat u kunt doen om fit en gezond te blijven

Heeft u vragen over gezond leven? Of gaat gezond leven niet vanzelf? Dan kunt u advies of hulp krijgen. 

 

Gezond en fit

Geestelijk gezond en fit

Gezond en fit heeft ook te maken met hoe het geestelijk met u gaat. Praten over wat u bezighoudt helpt. Dat kan met vrienden en familie. Soms is het fijn om met een professional te praten. 

Handige websites

 

'Geweldig dat mijn zoon met wat extra aandacht gewoon kan tennissen'

Beweegloket

Het Beweegloket Leusden helpt bij het vinden van een geschikte sport- of beweegactiviteit voor u of voor uw kind in Leusden, Achterveld en in de regio. 

Mirjam Hagenaar van Lariks is buurtsportcoach passend sporten. Zij heeft contact met diverse verenigingen en beweegaanbieders en neemt samen met u de eerste stap(en) om te gaan bewegen. Ook organiseert Mirjam zelf beweeggroepen. Lees meer over het Beweegloket

Zelf op zoek? Kijk bij: 
  • Max Vitaal voor ouderen Om senioren van ± 60 t/m 75 jaar kennis te laten maken met het complete sport- en beweegaanbod is er Max Vitaal.
  • Sjors Sportief voor kinderen Om kinderen kennis te laten maken met de verschillende sporten is er Sjors Sportief 
  • Uniek Sporten voor mensen met een beperking Om mensen met een beperking kennis te laten maken met het beweegaanbod is er Uniek Sporten. Met onder andere het sportaanbod, informatie over de uitleen van sporthulpmiddelen en ervaringsverhalen.
Bekijk alle activiteiten in Leusden

Welzijn op recept

Uw huisarts kan u een verwijzing geven voor Welzijn op recept. Dit kan een goede oplossing zijn als het gaat om niet-medische klachten. U krijgt dan geen recept voor medicijnen of een verwijzing naar een specialist. U krijgt een recept met een verwijzing naar een welzijnscoach.

In een of meerdere gesprekken bespreekt u met de welzijnscoach uw situatie. De welzijnscoach helpt en begeleidt u! 

De gemeente Leusden heeft welzijnscoaches bij Lariks: Corinne, Nancy en Mirjam.

Let op: Wilt u gebruik maken van Welzijn op Recept, bespreek dit dan met uw huisarts. Een verwijzing van uw huisarts is noodzakelijk om u verder te kunnen helpen.

Lees meer over Welzijn op recept
'Met de welzijnscoach aan de wandel. Volgende week ga ik alleen met de groep mee'

Valpreventie

Bij het ouder worden, worden de gewrichten stijver, verzwakken de spieren en ziet u minder scherp. U raakt sneller uit balans. Uw reactiesnelheid gaat achteruit. Medicijnengebruik draagt ook bij aan valpartijen. Zo kunnen bloedverdunners duizeligheid veroorzaken en sommige medicijnen maken suf. 

Wat kunt u eraan doen? 

Om uw spieren niet te laten verslappen is bewegen noodzakelijk. Wandel, ga naar de fitness, doe oefeningen thuis en eet gezond en voldoende. Let ook op hoe u het huis inricht. Geen losse vloerkleedjes, geen rommel in de loopruimte. Zorg voor een stevige leuning in het trapgedeelte en voor goed schoeisel om grip te hebben op de vloer. Handig is ook een hoge toiletpot, een hoge stoel in de huiskamer en anti-slipstickers in de badkamer. En heel belangrijk: goede verlichting.

Doe een cursus valpreventie

Merkt u dat u minder stevig op uw benen staat of wordt u wat onzeker? Daar kunt u gelukkig iets aan doen!

  • Cursus Vallen verleden tijd. De kosten voor een valpreventie cursus worden meestal  vergoed door uw zorgverzekeraar. Een bijdrage van € 25- € 75 euro is soms nog voor eigen rekening.
  • Vraag advies aan het contact op met het Beweegloket

Positieve gezondheid

Niet uw ziekte of klachten, maar wat belangrijk is om u goed te voelen. Dat is waar positieve gezondheid over gaat.

Wat heeft u nodig om u beter te voelen? De vragenlijst van positieve gezondheid geeft u inzicht in wat voor u belangrijk is. Bekijk een video over positieve gezondheid

 Vraag uw huisarts naar positieve gezondheid in gemeente Leusden.

Gezondheid en jongeren

Voor jongeren is er de Lariks jongerenwerker. Leg contact via Lariks of ga naar JIL hangout, de inloop voor jongeren in Fort33. Elke woensdagmiddag 15.15 – 17.15 uur. Volg JIL via Insta

Over gezond eten, groepsdruk, eenzaamheid en meer
'We hebben met elkaar afgesproken niet meer te vapen'

Nieuws en activiteiten

Naturehood Maanwijk
Afbeelding bij nieuwsbericht: Aan de slag met ‘buurtwetenschappers’
Bewegen voor senioren
Walking Soccer in Leusden

Samen gezond

Gezond leven is voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Maar het is ook een kwestie van doen. Maak een salade als lunch. Neem vaker de trap. Koop en drink geen energydrankjes, maar neem water met een schijfje citroen. Ga vaker naar buiten. Blijf in beweging. En vraag bijvoorbeeld een buurvrouw mee voor een rondje wandelen. Nog leuker doe het samen met de ommetje app. Goed voor lijf en hoofd!

Sportpas 18+

De sportpas maakt sporten en bewegen mogelijk voor mensen met een laag inkomen.

Sportpas 18+ voor mensen met een laag inkomen