Wonen en huishouden

Over mogelijkheden om thuis te blijven wonen, huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, opvang en veiligheid in huis. 

Wonen en huishouden

Past uw huis (straks) nog? 

Iedereen heeft een plek nodig om zich thuis en veilig te voelen. Soms is daar hulp bij nodig. Bijvoorbeeld bij het ouder worden of als u een beperking heeft of ziek bent.

Denk vooruit

Als je jong bent en je krijgt kinderen, dan zoek je een grotere woning, plak je de stopcontacten af, koop je een box, plaats je een traphekje. Je bereidt je voor op een nieuwe fase.

Wat doet u als u ouder wordt? En wat als u weet dat uw mobiliteit afneemt omdat u een progressieve ziekte of ouderdomsklachten hebt? Onze consulenten merken dat mensen vaak niet vooruit kijken en niet op tijd actie ondernemen. Wat kunt u nu doen om straks ook prettig en veilig te wonen? 

Tips:

Advies nodig? Bel met Lariks: 033 303 44 44 of mail: info@lariks-leusden.nl.

Worden aanpassingen vergoed?

Dat is afhankelijk van uw situatie. De gemeente Leusden vindt het belangrijk dat er hulp wordt gegeven aan mensen die het écht nodig hebben. Dus aan mensen die zelf niet in staat zijn de noodzakelijke aanpassingen te regelen en te betalen. 

Hulp bij het huishouden 

Wordt het huishouden u teveel? Dan is het tijd voor een oplossing!

 

 

'Drempels eruit en handgrepen in de badkamer. Lekker geklust met mijn zoon'

Hulpmiddelen

Krukken, een po-stoel, klossen voor onder het bed, een extra leuning bij de trap, steunen bij de wc of douche. Hulpmiddelen kunnen het leven gemakkelijker maken en/of u mobiel houden na een ongeval of bij herstel van een operatie.

Let op: Het is mogelijk dat uw zorgverzekering het gebruik van een hulpmiddel vergoed. Vraag dit vooraf na bij uw zorgverzekering.

Handige websites voor leen/huur/koop hulpmiddelen

Tips 

Lees over hulp via de Wmo

Heeft u moeite met koken?

Dan is een maaltijdservice misschien iets voor u. Kijk eens bij:

Thuisgekookt
Leef3.nu
Apetito

Samen met anderen eten

Op verschillende plekken in Leusden en Achterveld kunt u aanschuiven of samen met anderen koken en eten. Lunch of avondmaaltijd, net waar u zin in heeft. 

 

 

 

Kijk hier waar u samen kunt eten
'Twee keer per week aanschuiven bij DAVA in de Oude Bieb voor een kersverse maaltijd'

Niet meer thuis wonen

Soms is ondersteuning thuis niet voldoende om veilig te wonen. Dat wat hoort bij het dagelijks leven lukt niet meer. Zoals opstaan uit bed, wassen, eten. Dan is het veiliger om een tijdje ergens anders te wonen. En daar de ondersteuning te krijgen die nodig is.

Lariks kan met u bekijken welke ondersteuning nodig is. En hoe u dat aanvraagt. Deze hulpvorm heet ondersteuning met noodzakelijk verblijf.

Tijdelijk geen dak boven uw hoofd? 

Het kan iedereen overkomen; je (t)huis kwijtraken of tijdelijk dakloos zijn. Bijvoorbeeld als u door een echtscheiding en conflicten niet met uw partner onder één dak kunt leven. Of wanneer je als jongere (18+) door problemen thuis een periode moet overbruggen om zelfstandig te kunnen wonen.
Gelukkig is er een oplossing. Mensen uit de gemeente Leusden kunnen zich aanmelden voor de time-out woning. Dit is een initiatief van De Raad van Kerken Leusden, Woningstichting Leusden en Lariks.

Overlast in uw buurt? 

Ga eerst het gesprek aan met de buurtbewoner die het veroorzaakt. Komt u er samen niet uit, dan kan buurtbemiddelng helpen.

Zorgen over veiligheid? 

Neem contact op met:

Meld- en Adviespunt Bezorgd van de GGD regio Utrecht.

(030) 630 54 80, meldpunt@ggdru.nl.

Is er spoed of direct gevaar? 

Bel 112.

Maakt u zich om een andere reden zorgen om iemand? En weet u niet wat u kunt doen?

Neem contact op met Lariks. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 – 12.30 uur via 033 303 44 44 of mail: info@lariks-leusden.nl.

Bekijk hier een wegwijzer voor het melden van overlast

Onveilig thuis? Bel Veilig Thuis.
Veiligheid van kinderen staat altijd voorop. Vermoedt u huiselijk geweld of kindermishandeling? Bel 0800 20 00

Nieuws en activiteiten

Omdat niets in het leven zeker is...

Door ziekte, baanverlies of bijvoorbeeld een echtscheiding kunt u noodgedwongen moeten verhuizen. Wilt u in zo’n situatie in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dan telt uw inschrijfduur bij DAK (voorheen WoningNet). Ook voor een urgentieverklaring is inschrijving bij DAK een noodzakelijke voorwaarde. Hoe langer de inschrijfduur, des te groter de kans op een woning. 

Lees meer over DAK