Vervoer

Op zoek naar vervoer of bent u minder mobiel? Ontdek de mogelijkheden.

Vervoer

Op pad met AutoMaatje 

Bent u minder mobiel en heeft u vervoer nodig naar ziekenhuis, fysiotherapeut, familie, vrienden? Vrijwilligers rijden u met hun eigen auto van A naar B tegen een vergoeding van €0,35 per gereden kilometer

Leusden: Een rit aanvragen kan minimaal 2 dagen van te voren bij Lariks, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur via:  033-303 44 44. Meer informatie over ANWB AutoMaatje Leusden vindt u op www.automaatjeleusden.nl

Achterveld:  In samenwerking met ANWB Automaatje organiseert DAVA vervoer door vrijwilligers in Achterveld. Bel 0342 45 13 33 (Heelkom) op maandag en woensdagochtend tussen 8.30 uur en 12.30 uur of mail naar anwbautomaatje@doorachterveld.nl

“Als iemand het fijn vindt, loop ik mee tot aan de voordeur of naar de wachtkamer van de arts”

Denk ook eens aan de Regiotaxi

De kosten van de Regiotaxi zijn € 2,20 per zone. Dit is hetzelfde als het OV. U heeft geen indicatie nodig voor de Regiotaxi.

Met een Wmo-pas reist u met korting 

Voor een Wmo-pas heeft u een indicatie van de gemeente nodig. Wilt u weten of dit voor u geldt? Lees over de Wmo of neem contact op met Lariks via 033 303 44 44 of mail info@lariks-leusden.nl

Rijbewijskeuring nodig?
Met de Regiotaxi naar mijn kleinkind in Amersfoort en met Valys naar mijn zus in Wormer

Gehandicaptenparkeerkaart 

Als u minder dan 100 meter achter elkaar kunt lopen en u rijdt zelf auto, dan kunt u een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Met een GPK kunt u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten

1. Bestuurderskaart (GPK-B)

 • U bestuurt zelf een auto of brommobiel bestuurt;
 • U kunt tenminste zes maanden niet verder lopen dan 100 meter, ook niet met een loophulpmiddel (zoals een rollator, krukken).

De kaart is niet kentekengebonden, maar persoonsgebonden. U kunt de kaart in elke auto gebruiken.

2. Passagierskaart (GPK-P)

 • U rijdt zelf geen auto. U bent passagier.
 • U kunt tenminste zes maanden niet verder lopen dan 100 meter, ook niet met een loophulpmiddel (zoals een rollator, krukken).
 • U bent altijd afhankelijk van de hulp van de bestuurder.
 • U kunt niet zelfstandig wachten tot de bestuurder de auto heeft geparkeerd en/of
 • U bent permanent rolstoelgebonden

De kaart is persoonsgebonden.

3. Combinatiekaart: GPK-C is een combinatie van een bestuurderskaart en passagierskaart. 

Aanvragen van Gehandicaptenparkeerkaart

Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel: 033 303 44 44. Bij een eerste aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart wordt u altijd medisch gekeurd door een aangewezen onafhankelijke keuringsarts. Een GPK is maximaal vijf jaar geldig.

Nodig voor aanvraag:

 • 1 recente pasfoto
 • geldig legitimatiebewijs
 • pinpas

Kosten

 • Kosten gehandicaptenparkeerkaart en/of verlenging €125,50- ( tarief 2024). Verlengen duurt 6 tot 8 weken, dus vraag deze op tijd aan.
 • Kaart kwijt? Een kopie kost €39,75 (tarief 2024).

Over het medische onderzoek

 • Een arts van het indicatiebureau beoordeelt de oorzaak en de ernst van uw handicap of ziekte. Er wordt ook gekeken naar uw persoonlijke situatie. De arts doet niet altijd een lichamelijk onderzoek. 
 • Gebruikt u medicijnen of bent u in behandeling bij een specialist? Neem informatie mee (afsprakenkaarten of medicijnkaarten).
 • De arts adviseert de gemeente of u in aanmerking komt voor een parkeerkaart.

Bij verlenging van de kaart is er meestal geen medisch onderzoek.

 

Een aangepaste fiets

Kunt u met bepaalde aanpassingen nog wel fietsen? Er zijn fietsen te koop waarmee u langer, zelfstandig mobiel bent. Denk aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike. Ook een scootmobiel kan.

Vergoeding

Heeft u of uw kind langere tijd een aangepast vervoersmiddel nodig. Dan kunt u er zelf een kopen, ook tweedehands is er veel keuze. Misschien krijgt u een vergoeding. Bijvoorbeeld door:

 • Wmo-ondersteuning (lees over de Wmo) of neem contact op met Lariks
 • UWV aIs de rolstoel of scootmobiel nodig is op school of werk.
'Trots en blij met eigen racerunner'

Nieuws en activiteiten

Gratis OV
Afbeelding bij nieuwsbericht: Tip: gratis OV voor ouderen

Blijf veilig onderweg

Van fietser tot automobilist: iedereen wil graag veilig deelnemen aan het verkeer. Waarschijnlijk heeft u al kilometers ervaring. Maar het verkeer is druk. Als u ouder wordt of minder mobiel bent, bent u kwetsbaarder. Goed om af en toe bij stil te staan. Hoe bent u veilig onderweg, nu en in de toekomst?

Lees over praktische tips en hulpmiddelen