Mantelzorg; als u zorgt voor een ander

Lariks is het steunpunt voor mantelzorg in de gemeente Leusden. U bent met al uw vragen en zorgen welkom!

Mantelzorg in Leusden

Onder mantelzorg vallen allerlei soorten van hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, toezicht en emotionele steun. De zorg of hulp die u geeft, is anders of meer dan mensen normaal gesproken (in een gezin) aan elkaar geven.  Vaak vindt iedereen in uw omgeving het vanzelfsprekend dat u deze zorg op u neemt. U voelt dat zelf misschien ook zo. Bovendien geeft het meestal veel voldoening. Dat neemt niet echter weg dat het best zwaar kan zijn.

Jonge mantelzorgers 8 – 24 jaar

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die zich regelmatig zorgen maken, soms zorg moeten missen en/of extra belast zijn met zorgtaken voor een ouder, broer of zus, met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen.

mantelzorg

Voor jonge mantelzorgers is er FF tijd voor iets leuks!

Kijk hier voor meer informatie over en voor jonge mantelzorgers. En voor de speciale waardering voor jonge mantelzorgers.

Voor jonge kinderen is de cursus Bij de Kameleon Thuis heel waardevol. De cursus is bedoeld voor kinderen die thuis veel spanning en stress meemaken en wordt gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen.

In voor Mantelzorg

In Leusden hoeft niemand er alleen voor te staan’ Dat is het ambitieuze motto van een tweejarig samenwerkingsproject dat eind augustus is gestart. Aan het project doen naast de gemeente Leusden, 9 gemeentes en twee landelijke organisaties mee; Movisie en Vilans. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Lees meer op www.invoormantelzorg.nl

In voor Mantelzorg – interviews uit Zorg voor de mantelzorger

Lees hier de interviews die zijn gedaan met mantelzorgers in het kader van het project In voor Mantelzorg.

Download hier het boekje Zorg voor de mantelzorger.

Liever een gedrukt exemplaar? Neem contact op met mantelzorg@lariks-leusden.nl of haal er een op bij de balie van Huis van Leusden (op werkdagen van 9 – 16.30 uur).

Handige websites

Respijtzorg

Heeft u als mantelzorger even een adempauze nodig? Dan zijn daar diverse mogelijkheden voor. Dit heet ook wel respijtzorg. Meer weten over respijtzorg? Klik hier.

Mantelzorg en zorgverzekering

Bekijk hier de presentatie over zorgverzekering en mantelzorg die is gebruikt tijdens het webinar van mantelzorg.nl

Activiteiten voor mantelzorgers

Lariks organiseert diverse cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers en ook worden mantelzorgers regelmatig uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Meld u aan voor de nieuwsbrief via mantelzorg@lariks-leusden.nl. Of kijk hier of er activiteiten zijn.

  • Dag van de mantelzorg: Jaarlijks in november is er extra aandacht  voor mantelzorgers in de gemeente Leusden.
  • Koffiedrinken voor mantelzorgers; bijpraten, ervaringen uitwisselen, contact met consulenten van Lariks. Een aantal keer per jaar bent u van harte welkom.
  • Activiteiten voor jonge mantelzorgers. Meerdere keren per jaar. Van graffiti workshop tot bowlen. Blijf op de hoogte door aan te melden voor de nieuwsbrief. Mail: mantelzorg@lariks-leusden.nl
  • Nieuwsbrief mantelzorg. Abonneer u door een mail te sturen naar: mantelzorg@lariks-leusden.nl

Hoe krijg je het geregeld? 

Van de werkenden is één op de zes mantelzorger. In de zorg zelfs één op de vier. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers en bedrijven die ruimte en flexibiliteit bieden aan werkende mantelzorgers. Zorgt u langere tijd intensief voor een naaste? Dan is het belangrijk uw situatie tijdig te bespreken met een leidinggevende. Mogelijk kunt u gebruik maken van verlofregelingen, uw werktijden aanpassen of samen een oplossing zoeken. Meer weten? Kijk op www.werkenmantelzorg.nl

Overbelasting voorkomen – 3 minuten check

Sta even stil bij uzelf: Hoe staat u er op dit moment voor? Doe de 3 minuten check. U kunt de 3-minuten check hier downloaden, ophalen bij Lariks of aanvragen via mantelzorg@lariks-leusden.nl, dan krijgt u de check thuisgestuurd.

Lees hier een artikel over hoe we mantelzorgers (weer op weg helpen)

Mantelzorgcompliment

In Leusden kunnen mantelzorgers ook in 2023 weer een financiële waardering ontvangen. Het compliment wordt aangevraagd door de zorgvrager. Heeft u een mantelzorger en wilt u hem of haar graag bedanken? Vul uiterlijk 31 oktober 2023 het formulier onderaan deze pagina in en u ontvangt nog in 2023 het compliment. Formulieren die na 31 oktober 2023 binnenkomen, worden in 2024 in behandeling genomen.