Voor kinderen en jongeren

Soms is er iets waardoor kinderen niet onbezorgd opgroeien. Dat kan bijvoorbeeld komen door de thuisssituatie, omdat ze niet lekker in hun vel zitten of een beperking of chronische ziekte hebben. In gemeente Leusden zijn diverse voorzieningen zoals het consultatiebureau, school, jongerenwerk en GGD waar kinderen en ouders met vragen welkom zijn. Ook  zijn er diverse trainingen en groepen waar kinderen aan deel kunnen nemen. Een verwijzing is niet nodig, meedoen is vaak gratis en bovendien leuk én leerzaam. Hieronder leest u hier meer over en kunt u uw kind aanmelden.

Is er meer ondersteuning nodig? Maak dan een afspraak voor een gesprek met Lariks.

Speciaal voor jongeren

Wil je graag even praten met een jongerenwerker of heb je een vraag of wil je advies? Bel 033 303 44 44 of mail Kim of Roel. 

kinderen

Voor kinderen en jongeren

Steviger in je schoenen staan, jezelf verbeteren, leren omgaan met situaties, zorgen delen? Lees hier meer over het aanbod. Kijk links bij Nu aanmelden voor het actuele aanbod. 

Hier ben ik!

Veel kinderen kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Omdat ze bijvoorbeeld verlegen of onzeker zijn, moeite hebben om voor zichzelf op te komen of het lastig vinden om contact te leggen. Hier ben ik! leert kinderen met sport, spel en oefeningen, steviger in hun schoenen te staan, weerbaarder te worden en meer plezier te beleven aan sociale contacten.
De training wordt gegeven door een ervaren trainer van Lariks die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen in samenwerking met een Buurtsportcoach. Hier ben ik! bestaat uit 8 bijeenkomsten na schooltijd en wordt meerdere keren per jaar gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen tussen 9 en 12 jaar. Kosten: € 40,-.

KIES – de ontmoetingsgroep voor kinderen die een scheiding hebben meegemaakt

Alle kinderen die een scheiding meemaken worden hierdoor beïnvloed. Het overkomt ze. Ineens zien ze een van de ouders alleen in het weekend, wonen ze in een samengesteld gezin of denken ze dat ze partij moeten kiezen. 

Voor kinderen die een echtscheiding meemaken of hebben meegemaakt, is er KIES. Dit is professionele begeleiding en hulp voor kinderen die daar behoefte aan hebben. KIES maakt kinderen sterker in het omgaan met de situatie. Er zijn ook bijeenkomsten voor de ouders.

In de groep krijgen kinderen de ruimte om te praten over hoe ze de scheiding van hun ouders hebben ervaren en zien ze gelijk dat ze niet alleen zijn. De kinderen krijgen de ruimte om in gesprekken, spelvormen en met een leuke sfeer belangrijke zaken te delen, grenzen aan te geven of juist hulp te leren vragen. Kinderen uit KIES groepen geven aan dat het een fijne, veilige groep is waar ze graag heen gaan. Een uur is eigenlijk te kort!

Goed om te weten: Onderzoek door Universiteit Utrecht toont aan dat KIES kinderen helpt de scheiding beter te begrijpen, dat ze er beter mee leren omgaan, begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is en dat het contact met de ouders verbetert.

Bij de Kameleon thuis

Soms gebeurt er iets in een gezin en weet een kind niet zo goed wat hij of zij daar mee kan. Denk aan ruzies, een scheiding, iemand die al een tijdje ziek is of spanningen die ergens anders door ontstaan. Veel kinderen kunnen hier niet mee omgaan of denken zelfs dat het hun schuld is.

Bij De Kameleon Thuis leert kinderen dat ze niet de enige zijn waarbij er thuis iets is. In de groep leren ze spelenderwijs omgaan met emoties. Ze kunnen er ervaringen delen en een extra steuntje in de rug krijgen. Dit helpt hen om te gaan met de situatie thuis. De training wordt gegeven aan twee leeftijdsgroepen: 4 – 8 jaar en 8 – 12 jaar.

Wat leren kinderen?

Kinderen leren waar de spanningen vandaan komen, leren gevoelens te herkennen, zich te uiten en hun grenzen aan te geven. Dit alles doen ze samen met de handpop Kamil de Kameleon. De trainers doen oefeningen en spelletjes, vertellen verhalen en er wordt geknutseld. 

Bij De Kameleon Thuis bestaat uit negen bijeenkomsten voor kinderen. Voor de ouders zijn er twee (verplichte) bijeenkomsten waarin uitleg wordt gegeven over de invloed van spanning en stress op de kinderen. Ook worden handvatten gegeven hoe daar het beste mee om te gaan. Na afloop van de training zijn er eindgesprekken.

Get stronger!

Voor jongeren tussen 13 – 17 jaar is er Get Stronger. Bewegen, maar ook praten. Over leuke en over lastige dingen: vrienden die iets van je willen, ouders die gaan scheiden, een chronisch zieke ouder, een broertje of zusje met een beperking, verslaving, school, alleen zijn, geloof, angst. Wat doe je en wat denk je als het gaat over jou en jouw leven? Bij Get Stronger! sta je er niet alleen voor. De trainers Marcillia (Kiyoco) en Roel (buurtsportcoach Lariks) gaan met jou en de andere deelnemers aan de slag. Dat is vast even wennen. Tot je ontdekt dat het werkt.

Meer informatie? Mail Roel: r.brinkman@lariks-leusden.nl

JIL Hangout (12+)

Elke woensdagmiddag van 15.00 – 17.00 uur is er JIL Hangout. In de Kleine zaal van Fort33 in De Kleine Zaal chillen, poolen, gamen (PS4), tafelvoetballen, kletsen, spelletjes doen en muziek draaien. Ben je 12 jaar of ouder en/of zit je op de middelbare? Kom eens langs!        Kun je meteen ook een keer een BMX lenen en testen op Bikepark Leusden.

Beweegloket voor kinderen en jongeren

Kinderen die zich niet zo fijn voelen in een ‘gewone’ sportles of niet weten wat bij ze past, zijn ook welkom bij het Beweegloket. Mirjam Hagenaar helpt ouders en kinderen graag op weg. “Het gaat niet om wat je kind heeft, maar om wat het nodig heeft”. Lees hier een mooi voorbeeld van tennis op maat. 

Meer informatie bij Mirjam Hagenaar: m.hagenaar@lariks-leusden.nl

Fort33: ontmoetingsplek voor  jongeren en ouders

In Fort33 worden in samenwerking met jongerenwerkers, buurtsportcoaches en vrijwilligers allerlei activiteiten georganiseerd voor jongeren en hun ouders/opvoeders. Van een thema-avond over zakgeld en een weerbaarheidstraining voor basisschoolkinderen