Mantelzorg; als u zorgt voor een ander

Woont u samen met iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft? Heeft u extra zorg voor een ouder of kind? Of is er iemand in uw omgeving waar u langdurig voor zorgt? Dan bent u mantelzorger. Lariks is dé plek voor informatie en advies aan mantelzorgers. We zijn er voor volwassen mantelzorgers, maar ook voor kinderen die mantelzorger zijn omdat hun vader, moeder, broertje of zusje extra zorg nodig heeft.

Zorgen voor een ander

Mantelzorg in Leusden

Onder mantelzorg vallen allerlei soorten van hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, toezicht en emotionele steun. De zorg of hulp die u geeft, is anders of meer dan mensen normaal gesproken (in een gezin) aan elkaar geven. 

Vaak vindt iedereen in uw omgeving het gewoon dat u dit doet. U voelt dat zelf misschien ook zo. Bovendien geeft het meestal veel voldoening. Maar het kan ook best zwaar kan zijn. Zorg voor de mantelzorger is daarom belangrijk. 

Bekijk hier een video waarin eenvoudig wordt uitgelegd wat mantelzorg is 

Activiteiten voor mantelzorgers

Lariks organiseert diverse cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers Meld u aan voor de nieuwsbrief via mantelzorg@lariks-leusden.nlOf kijk hier of er activiteiten zijn.

  • Dag van de mantelzorg: Jaarlijks in november is er extra aandacht  voor mantelzorgers in de gemeente Leusden.
  • Nieuwsbrief mantelzorg. Blijf op de hoogte mail naar:  mantelzorg@lariks-leusden.nl 

Denk ook aan u zelf

Zorgt u langere tijd voor iemand? Dan kunt u overbelast raken. Op tijd iets aanpassen in uw leven voorkomt dit. Of door de inzet van respijtzorg (vervangende zorg). Onze mantelzorgconsulent denkt graag met u mee.

Ondersteuning via de Wmo
'Hulp vragen vond ik moeilijk. Met tips van andere mantelzorgers doe ik het nu. De buren helpen me graag."

Jong en mantelzorger 8 - 24 jaar

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die zich regelmatig zorgen maken, soms zorg moeten missen en/of extra belast zijn met zorgtaken voor een ouder, broer of zus, met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. Voor jonge kinderen is Bij de Kameleon Thuis heel fijn. Dit is een groep waar ze leren praten over wat er thuis gebeurt. Ze leren omgaan met emoties. Maken plezier en leren van elkaar. De groep wordt geleid door Lariks. Voor jongeren die mantelzorger zijn, kan Get Stronger een fijne groep zijn. Lees meer over groepen voor kinderen/jongeren.

Compliment voor jonge mantelzorgers

Mantelzorgcompliment

In Leusden kunnen mantelzorgers een financiële waardering ontvangen. Het compliment wordt aangevraagd door de zorgvrager. Heeft u een mantelzorger en wilt u hem of haar graag bedanken? Vul uiterlijk 31 oktober 2024 het formulier onderaan deze pagina in. Uw mantelzorger krijgt dan in 2024 het compliment. Formulieren die na 31 oktober 2024 binnenkomen, worden in 2025 verwerkt.

Mantelzorgcompliment aanvragen
'Bent u ouder en mantelzorger van uw kind? Vraag dan voor uzelf het compliment aan'

Nieuws en activiteiten

Afbeelding bij nieuwsbericht: Bewegen en dementie
Repair Café Leusden

Wilt u de nieuwsbrief voor mantelzorgers ontvangen?  

Wij houden u dan op de hoogte van activiteiten en ondersteuning voor mantelzorgers. 

 

Aanmelden nieuwsbrief